Arrivederci till att vara någon annan än DU!

31.10.2023

Söndagen var grå, mulen och ganska kall. Ja, vad annat kan man förvänta sig av en av de sista dagarna i oktober? Det tog emot att gå ut, jag hade faktiskt ingen lust alls. Men om man bara skulle göra saker när man hade lust skulle man inte få mycket gjort, inte jag i alla fall… Så känslorna fick ge vika för förnuftet och varma kläder.


Vad ska jag lyssna på?

Allt som oftast när jag går mina långpromenader längs Årstaviken så brukar jag lyssna på något. Vad jag lyssnar på är väldig styrt av mitt humör och mitt sinnestillstånd för stunden. Ibland behöver jag lugn avslappnade musik, ibland blir det ljudbok, ibland blir det podd i syfte att lära och ibland blir det podd som jag vet ger glädje och skratt. Jag visste exakt vad jag behövde denna gråa söndag.

En av mina absoluta favoritpoddar är Fördomspodden med Emil Persson. Den är så otroligt underhållande på många plan och är man intresserad av människor, som jag är, så blir det extra spännande att lyssna på hur gästerna reagerar på Emils fördomar kring gästen. För det är det podden går ut på. Emil kommer med påståenden (fördomar) om gästen som gästen sedan får bekräfta eller dementera.

Det framkommer med all tydlighet hur trygg man är i sig själv när man gästar denna podd. 


Jag tycker att det är så intressant att lyssna på hur gästen reagerar på dessa fördomar. Det blir ofta ganska transparent hur det står till med gästens självkänsla och självbild. Och för att inte tala om vilken förmåga man har till att ha distans till det hela, visa humor och bjuda på sig själv. Det framkommer med all tydlighet hur trygg man är i sig själv när man gästar denna podd.


Inte en tillstymmelse av ängslighet.

Det var det som var så slående med detta avsnittets gäst, Dragomir "Gago" Mršić. Förutom att avsnittet var underhållande och intressant att lyssna på så slog det mig så många gånger under intervjuns gång hur obrydd och trygg Gago (ja, jag tror det är ok för mig att använda Gago) är i alla sina svar. Det finns inte en tillstymmelse av ängslighet eller osäkerhet. På ett sätt som jag aldrig hört någon tidigare gäst. Verkligen befriande att lyssna till någon som när han inte förstår en fråga eller ett påstående frågar, vad menar du? Inget behov av att låtsas eller framstå som någon annan än sig själv. Han gör det med självdistans, värme och ärlighet. Han står för den han är.


Så vad vill jag ha sagt med detta? 

Jo, det är så viktigt att våga vara sig själv. Att jobba med sin självkänsla och sitt självförtroende. Ha tillit till dig själv och den du är.

När du är trygg i dig själv, vågar vara dig själv och visa vem du är så förändras livet. 

- Du mår bättre.
- Du skapar bättre förutsättningar för sig själv i allt du gör och tar dig an.
- Det förbättrar dina relationer.
- Du blir mer tilldragande som person.
- Du skapar trygghet för andra och mycket mer...

Är du trygg med den du är och vem du är så blir livet både bättre och lättare. Vem bryr sig om vad någon annan tycker. Den enda du ska stå till svars för är dig själv.

Du ska tycka om den du är och det du gör, så gör det helhjärtat genom att tillåta dig själv vara DU. 

Arrivederci till att vara någon annan än DU!