I jakten på kärlek...

07.03.2023

En av mina "guilty pleasures" är att titta på dejtingprogram. Bachelor, Bonde söker fru, Hotell romantik, Gift vid första ögonkastet och Love is blind.

Det kan man ju tycka vad man vill om men jag tittar dels för att det är fint att se människor finna kärleken men också för att det är så intressant ur ett psykologiskt perspektiv. Hur deltagarna hanterar och reagerar på olika situationer under de något annorlunda omständigheterna dessa program ofta har.


3 saker slår mig…

Man får självklart ta hänsyn till att det är underhållning och att produktionen väljer att framställa vissa människor på ett visst sätt. Men med det i åtanke tycker jag det är spännande att se deltagarnas personligheter och få en bild av hur de fungerar, hur de hanterar utmaningar och svårigheter men framförallt hur det står till med deras självkänsla och självbild.

Det är främst 3 saker som slår mig när jag tittar på deltagarna, oavsett ålder, i dessa underhållningsprogram. 3 ganska avgörande saker för att kunna leva ett helhjärtat liv och framförallt ha sunda relationer. Sunda relationer till både sig själv och andra. Vad jag ser är bland annat:

 • Avsaknaden av självkänsla och veta sitt egenvärde.
 • Eget ansvar för sin egen utveckling.
 • Förmågan att vara sårbar.


  Spelar det någon roll om man är 65 eller 25?

  Åldern skiljer sig på deltagarna i dessa program vilket ger ett intressant perspektiv utifrån livserfarenhet och den tiden man faktiskt haft på sig att utvecklas och lära känna sig själv. Man kan ju önska att någon som är 60+ har en starkare självkänsla och en större medvetenhet kring vad som triggar en än vad en 20-åring har. Att man som 60+ har en god självkännedom och faktiskt tagit sitt ansvar under livets gång att lära känna sig själv och haft viljan till att utvecklas, i både med och motgång.

  Det kan ju vara mycket begärt att tänka att någon i 20-års åldern ska har en stark självkänsla och vara medveten om sitt egenvärde. Man kanske inte har upplevt så mycket än och ställts inför några större utmaningar i livet som har krävt utveckling. Man kanske inte ens vet vikten av att ha en stark självkänsla eller hur man tränar upp den. Det kanske man inte vet som 60+ heller för den delen…


  Först då kan du förändra förutsättningarna för dig själv och dina möjligheter till en sund och långvarig relation.

  Nu skiljer sig ju programmen jag nämner åt i hur man dejtar och vilka omständigheter som ligger till grund för programmet, men de gemensamma faktorerna är ändå de samma. Alla (de flesta av dem iaf) söker kärlek, en partner och en relation. Men, för att "lyckas" i en relation och för att skapa en sund relation behöver man bland annat en god självkänsla, ta ansvar för sin egen utveckling och kunna vara sårbar. Först då kan du förändra förutsättningarna för dig själv och dina möjligheter till en sund och långvarig relation. Först då kan du ge dig själv möjlighet till en äkta, ärlig och genuin relation.


  Resultatet blir…

  När du har stärkt din självkänsla, vet ditt egenvärde och vågar vara sårbar kommer du inte jämföra dig med andra. Du kommer inte skylla situationer som uppstår på andra. Du kommer fokusera på vad du själv vill och känner och inte lägga utfallet i motpartens händer. Du kommer lita på dig själv och processen. Du kommer kunna uttrycka dina behov och sätta gränser. Du kommer ta eget ansvar för situationer som uppstår och du kommer att våga visa vem du verkligen är, utan att veta utfallet.


  Vad är det som hindrar oss från att att ta vår personliga utveckling på allvar?

  Ställ dig frågan.

  Så, vad är det som hindrar oss från att att ta vår personliga utveckling på allvar?
  Vad är det som gör att vi inte tar reda på hur vi stärker vår självkänsla, hur vi utvecklas och hur man vågar vara mer sårbar?

  coach@jennysundman.com