Zlatans tårar...

21.06.2023

Vad är det som gör människor tilltalande och lätta att tycka om? De människor man känner värme för och samhörighet med. Man kan leva helt olika liv och ha helt olika förutsättningar men känner ändå en koppling och tycke.


Han tilltalar mig inte…

Jag har aldrig varit ett stort fan av Zlatan. Han är en enastående idrottsman och fotbollsspelare, utan tvekan! Otroligt underhållande att titta på och med en karriär som är få fotbollsspelare förunnad. Men som person har han aldrig tilltalat mig. Jag står helt bakom att man ska tro på sig själv och veta sitt eget värde, men jag och Zlatan har lite olika syn på hur man visar dessa kvaliteter och egenskaper.


Det är klart, jag och Zlatan lever minst sagt olika liv och det är svårt att dra paralleller mellan våra livssituationer. Men jag lever minst lika skilt liv från Roger Federer, som är min största idrottsliga idol. Zlatan och Roger är två superatleter med enastående karriärer men med vitt skilda personligheter. För mig är Roger "sportsmanship" personifierad. Under hela hans karriär, med många år som etta på världsrankingen så var han alltid otroligt ödmjuk, varm och visade känslor. Vilket i mina ögon gör honom väldigt lätt att tycka om. Han är långt ifrån den vattendelare som Zlatan är.Hur knyter vi an?

Vi människor behöver kunna känna igen oss i andra för att skapa kontakt. Vi behöver se och höra att det här är en människa precis som vi. En människa med känslor, tankar och motgångar. En människa som visar sina känslor och vågar vara både modig och sårbar. Även om det är en person som du aldrig träffat eller som lever ett vitt skilt liv från ditt.


För mig är förmågan att visa känslor och att våga vara sårbar avgörande för att tycka om någon på riktigt.


Jag knyter aldrig an på ett djupare plan eller finner tycke för människor som inte kan visa känslor eller vågar vara sårbara. Det går bara inte. För mig är förmågan att visa känslor och att våga vara sårbar avgörande för att tycka om någon på riktigt.Tårarna rinner ner för kinden…

Så väljer Zlatan efter en lång och framgångsrik karriär att lägga skorna på hyllan. En hel fotbollsvärld sörjer och så även Zlatan. Och där är han, människan! Människan bakom attityden och fasaden. I en full känslostorm. En känslostorm som inte ens han kan stå emot. Om och om igen tittar jag på klipp på sociala medier på Zlatans farväl med tårar som rinner ner för hans kinder och darrande underläpp. Hela mitt hjärta fylls. Jag känner empati. Missförstå mig rätt, jag är inte glad för hans sorg utan för att känslorna är där. Han blir sårbar. Han blir mänsklig. Jag gillar honom.Vi behöver träna.

Jag vet att det är utmanande och inte alltid så lätt att visa sina känslor och att våga vara sårbar. Men vi behöver träna på det. För varje gång vi vågar så stärker vi oss själva och relationen till andra. Vi blir tryggare i oss själva och lär känna oss själva på ett djupare plan.


Kom ihåg! Det finns inga likheter mellan sårbarhet och svaghet. Tvärt om! Det är en styrka.


Jag vet inte vilka orsaker och anledningar som finns till att Zlatan har valt att visa det han gjort (personlighetsmässigt) och jag hoppas att han har gjort ett medvetet val och att det inte påverkat honom negativt i livet. Vi ska aldrig förställa oss själva för att vi vill bli omtyckta men om vi vill skapa välfungerande och djupa relationer behövs både känslor och sårbarhet.

Det går inte att bygga sunda relationer till sig själv och andra om man inte vågar vara sårbar eller visar känslor. Kom ihåg! Att visa känslor och att våga vara sårbar är inte det samma som att vara svag. Det finns inga likheter mellan sårbarhet och svaghet. Tvärt om! Det är en styrka.